Tento víkend nás čekal jeden z vrcholů celé sezony. Výjezdy na Žižkov byly pro opavské fanoušky vždy atraktivní. Tentokrát ale nastaly menší komplikace s přepravou do Prahy. Již tradičně jezdíme na stadion pod televizním vysílačem vlakem, který jezdí okolo 4.hodiny ráno. Tento spoj vzhledem ke svátku nejel a nejbližší možný byl až v 5:27. Ten ale přijíždí do Prahy až zhruba 20 minut před úvodním výkopem. Zvažovali jsem ještě další varianty přepravy, ale nakonec se shodujeme, že i přes časovou tíseň je tento spoj pro nás nejpřijatelnější.

Sraz si dáváme na Východním nádraží zhruba půl hodiny před odjezdem vlaku. V tu chvíli se začínají množit obavy, že tento výjezd dopadne co se počtů týče fiaskem. Na Východě je vidět pouze pár hloučků fanoušků. Naštěstí se našlo spousta opozdilců, kteří dobíhají na vlak těsně před jeho odjezdem a tak z Opavy vyjíždíme v počtu zhruba 122 fans. Celou cestu do Prahy i zpět jsme měli početný policejní doprovod. Na cestě z Ostravy do Prahy máme dokonce tři vlastní vagony. Po přestupu na Svinově nastupují do vlaku také revizoři, kteří v doprovodu PČR kontrolují každého fanouška jestli má jízdenku. Po kontrole zjišťují, že více než jedna třetina osádky se nechala pozvat na tento výjezd Jirkou Lálou. Revizoři vyhrožují, že pokud si dotyční nezakoupí jízdenky, tak budou v Olomouci z vlaku vyvedeni. Snažíme se vše dát do pořádku a tak procházíme vlak a vybíráme od hříšníků peníze na jízdenky. Něco se vybralo, něco jsme museli doplatit, ale nakonec nemusel v Olomouci nikdo vystupovat. Další komplikace nastává ve chvíli, kdy nám revizoři sdělují, že vědí, že v Pardubicích má přistoupit skupinka našich přátel z Wroclawi. Opět začínají vyhrožovat, že pokud nebudou mít jízdenky, tak budou z přepravy vykázáni. Proto probíhá druhé kolo a tentokrát vybíráme od dobrovolníků na lístky pro naše polské kamarády. Všichni fanoušci byli ochotní a kdo jen trochu mohl tak nám přispěl. V Pardubicích jich přistoupí 38. Nejprve jsou fanoušci Slasku vpuštěni do samostatného vagonu a až po jejich kontrole a zjištění, že nemají jízdenky jim byl umožněn přístup mezi nás. My jsme s revizory vše urovnali a konečně se mohli začít věnovat našim přátelům. Jinak cesta to byla velmi příjemná.

Do Prahy přijíždíme zhruba s desetiminutovým zpožděním a rychle se přemisťujeme na stadion. Zde probíhají důkladné kontroly a poslední fanoušek se do sektoru dostává zhruba v 17.minutě, zrovna ve chvíli, kdy dostáváme branku z pokutového kopu. Před stadionem byl ještě nesmyslně zadržen jeden opavský příznivec, ale ještě v průběhu prvního poločasu byl z policejní stanice propuštěn. Po přepočítání všech hostů jsme mile překvapeni. V našem sektoru se nás nakonec sešlo 285 (z toho 45 WKS), čímž jsme překonali naši doposud nejvyšší návštěvu z roku 2006 (258 opaváků).

Po celý zápas předvádíme skvělý doping. Do fandění se zapojuje téměř celý kotel a i přes to, že sektor hostů je na Žižkově hodně rozlehlý, tak se nám daří držet se relativně pohromadě, na což u nás nejsem až tak zvyklí. A hned to mělo svůj efekt. Domácí fanoušci se také snaží o fandění, ale proti nám neměli nejmenší šanci. V druhém poločase jsem si připravili také menší choreo, skládající se z nápisu Ultras Opava a kostkovanou sektorovkou o velikosti 12,5×5 m složenou z deseti vlajek. K tomu jsme ještě odpálili zhruba 50 stroboskopů a modrou dýmovnici. To neušlo pozornosti místním pořadatelům a hasičům a ti hned zasahují. Došlo akorát k uhašení některých ohňů, jinak vše proběhlo bez nějakého většího incidentu. Domácí také předvedli jedno povedené choreo a doplnili ho také odpálením dýmovnice. Náš support neochabl ani při inkasování druhé branky a zhruba 10 minut před koncem zápasu. Ten končí nakonec výhrou domácích 2:0. Po závěrečném hvizdu nám jdou hráči poděkovat za podporu, my jim na oplátku zatleskáme a pomalu se loučíme se stadionem. Do odjezdu vlaku máme ještě spoustu času a tak někteří fanoušci se rozcházení po Praze, a větší skupina míří k jedné z místních občerstvovacích stanic. Z Prahy vyjíždíme nakonec vlakem ve čtvrt na tři. Po cestě zpět většina fanoušků odpočívá po náročném dni. V Pardubicích se ještě rozloučíme s našimi kamarády z Wroclawi a míříme směr Opava. V Olomouci je ještě vysazen jeden z opavských za vylepování nálepek ve vlaku, ale později zjišťujeme, že je velice rychle propuštěn a ještě tentýž den se dostává domů. Do Opavy dorážíme zhruba o půl 7.

Celkově hodnotíme tento výjezd jako velmi vydařený. Škoda jen, že jsme nedovezli nějaký ten bod. Teď máme před sebou už v pátek (!!!) zápas s Pardubicemi, který musíme už konečně dotáhnout do vítězného konce. Takže v pátek všeci do Městských sadů do kotle!

 

Pár fotek bude doplněno později. Zatím se můžete podívat na www.sfc.4fan.cz.